MzDynA





 Hari ni satu lagi resepi sempat dikongsikan...resepi ni sama je ngan yang INI cuma digantikan dengan lada je...jom tengok resepi...


BAHAN-BAHAN:
  • 3biji lada besar
  • 1 biji telur
  • 1/4 cawan santan
  • Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN TUMBUK:
  • 2 ekor ikan  - diambil isinya (saya guna ikan selayang/sardin)
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1/2 inci halia
  • Segenggam kelapa parut (kalau suka boleh letak lebih)
CARA-CARA:
  • Lada besar dibelah tengah-tengah dan dibuang bijinya
  • Tumbuk semua (bahan-bahan tumbuk) hingga halus
  • Kemudian masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi ke dalam mangkuk,masukkan garam dan gula,gaul sebati
  • Akhir sekali masukkan telur dan gaul sebati
  • Ambil sedikit adunan dan sumbatkan ke dalam perut lada,ulangi hingga habis
  • Susun solok yang dah siap disumbat ke dalam loyang,siramkan santan ke atas solok tadi dan masak di atas dapur dengan api yang perlahan
  • Loyang hendaklah ditutup supaya wap tak keluar dan bahagian atas solok akan masak
  • Bila santan dah kering (jangan sampai hangus) bolehlah ditutup api
  • Sedia untuk dihidangkan



Label: | edit post
0 Responses

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By MzDynA. Dikuasakan oleh Blogger.