Okt
07
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 biji kobis sederhana besar - dihiris
- 1 labu bawang besar - dihiris nipis
- 1 batang lobak merah - dihiris
- 1 mangkuk sotong - dipotong bulat
- 1 cawan santan pekat
- Air secukupnya
- Garam dan dula secukup rasa
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 3 biji cili padi
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- Sejemput ikan bilis
- 1 ekor ikan rebus (saya guna 1 ekor ikan selayang / sardin)
- Sedikit lada hitam
- Bersihkan kobis,lobak merah,bawang yang dihiris dan sotong,ketepikan dulu
- Tumbuk semua (bahan-bahan tumbuk) dan ketepikan
- Dalam periuk,masukkan santan dan sedikit air,panaskan sekejap,tak perlu sampai mendidih
- Bila santan dah panas,masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan kacau hingga mendidih (hendaklah sentiasa mengacau supaya santan tak berketul)
- Kemudian masukkan kobis,lobak merah dan bawang kedalam santan
- Masukkan garam dan gula
- Akhir sekali masukkan sotong dan kacau hingga mendidih lagi sekali dan tutup api (kalau kuah pekat sangat boleh tambah air lagi)
Catat Ulasan