Okt
07
MzDynA

BAHAN-BAHAN :
  • 1/2 biji kobis sederhana besar - dihiris
  • 1 labu bawang besar - dihiris nipis
  • 1 batang lobak merah - dihiris
  • 1 mangkuk sotong - dipotong bulat
  • 1 cawan santan pekat
  • Air secukupnya
  • Garam dan dula secukup rasa
Bahan-bahan tumbuk :
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 biji cili padi
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • Sejemput ikan bilis
  • 1 ekor ikan rebus (saya guna 1 ekor ikan selayang / sardin)
  • Sedikit lada hitam
 CARA-CARA :
  • Bersihkan kobis,lobak merah,bawang yang dihiris dan sotong,ketepikan dulu
  • Tumbuk semua (bahan-bahan tumbuk) dan ketepikan
  • Dalam periuk,masukkan santan dan sedikit air,panaskan sekejap,tak perlu sampai mendidih
  • Bila santan dah panas,masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan kacau hingga mendidih (hendaklah sentiasa mengacau supaya santan tak berketul)
  • Kemudian masukkan kobis,lobak merah dan bawang kedalam santan
  • Masukkan garam dan gula
  • Akhir sekali masukkan sotong dan kacau hingga mendidih lagi sekali dan tutup api (kalau kuah pekat sangat boleh tambah air lagi)
0 Responses

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By MzDynA. Dikuasakan oleh Blogger.