Okt
01
Resepi asal: mutiarazura
Sumber: My Resepi
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ikan merah sederhana besar
- 1 batang serai -dititik (**)
- 3 ulas bawang merah - dimayang (**)
- 1 ulas bawang putih - dimayang (**)
- 3 biji cili padi - dipotong bulat2 (**)
- 1 biji cili merah - dipotong bulat2 (**)
- 1/2 inci halia -dipotong halus (**)
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 1/2 sudu besar sos ikan
- 2 sudu besar jus limau nipis
- 2 sudu besar air (resepi asal tak letak)
Untuk hiasan:
- daun sup dan daun bawang
- ikan di kelar dan dilumur dengan sos tiram serta sos ikan
- taburkan semua bahan-bahan bertanda (**) ke atas ikan, masukkan sedikit bahan-bahan tu ke celah-celah ikan yang dikelar tadi
- kemudian titiskan air dan jus limau di atas ikan
- akhir sekali kukus ikan lebih kurang 20 minit atau hingga masak
Ribuan terima kasihlah buat pemilik asal resepi ni kerana sudi berkongsi resepi yang sedap ni...
Dan ni lah yang terjadi selepas beberapa minit kemudian.......
Liciiinnn...........
perabih sungguh... tinggal kepala j... hehehe