Okt
01
MzDynA
Resepi asal: mutiarazura
Sumber: My Resepi

BAHAN-BAHAN:
  • 1 ekor ikan merah sederhana besar
  • 1 batang serai -dititik                        (**)
  • 3 ulas bawang merah - dimayang     (**)
  • 1 ulas bawang putih - dimayang       (**)
  • 3 biji cili padi - dipotong bulat2          (**)
  • 1 biji cili merah - dipotong bulat2       (**)
  • 1/2 inci halia -dipotong halus            (**)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 1/2 sudu besar sos ikan
  • 2 sudu besar jus limau nipis
  • 2 sudu besar air (resepi asal tak letak)
*Resepi asal menggunakan minyak bijan dan daun ketumbar..

Untuk hiasan:
  • daun sup dan daun bawang
CARA-CARA:
  • ikan di kelar dan dilumur dengan sos tiram serta sos ikan
  • taburkan semua bahan-bahan bertanda (**) ke atas ikan, masukkan sedikit bahan-bahan tu ke celah-celah ikan yang dikelar tadi
  • kemudian titiskan air dan jus limau di atas ikan 
  • akhir sekali kukus ikan lebih kurang 20 minit atau hingga masak
Haha...itulah bahan-bahannya dan cara-cara membuatnya..senang je kan,..bahan-bahannya pun mudah didapat di kedai-kedai runcit berhampiran rumah je......
Ribuan terima kasihlah buat pemilik asal resepi ni kerana sudi berkongsi resepi yang sedap ni...

Dan ni lah yang terjadi selepas beberapa minit kemudian.......

Liciiinnn...........
Label: | edit post
1 Response
  1. Tanpa Nama Says:

    perabih sungguh... tinggal kepala j... hehehe


Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By MzDynA. Dikuasakan oleh Blogger.