Okt
09
- 1 batang petola sederhana besar
- 1 biji telur
- 1/4 cawan santan
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 ekor ikan - diambil isinya (saya guna ikan selayang/sardin)
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1/2 inci halia
- Segenggam kelapa parut (kalau suka boleh letak lebih)
- Petola dibelah tengah dan buang bijinya. Kedua-dua hujung petola dibuang juga. Kemudian potong kepada 5 keratan (bergantung kepada saiz)
- Tumbuk semua (bahan-bahan tumbuk) hingga halus
- Kemudian masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi ke dalam mangkuk,masukkan garam dan gula,gaul sebati
- Akhir sekali masukkan telur dan gaul sebati
- Ambil sedikit adunan dan sumbatkan ke dalam petola,ulangi hingga habis
- Susun solok yang dah siap disumbat ke dalam loyang,siramkan santan ke atas solok tadi dan masak di atas dapur dengan api yang perlahan
- Loyang hendaklah ditutup supaya wap tak keluar dan bahagian atas solok akan masak
- Bila santan dah kering (jangan sampai hangus) bolehlah ditutup api
- Sedia untuk dihidangkan
Haa...ni gambar jarak dekat petola yang saya guna, petola yang jenis bergerigi tu pun saya panggil petola jugak,yang ni pun saya panggil petola jugak. Tapi yang ni ia x bergerigi, hehehe....licin je kulitnya..Apa-apa pun selamat menjamu selera.
Catat Ulasan