Okt
07
MzDynA
BAHAN-BAHAN :
  • 1/2 kg udang sederhana besar
  • 1 mangkuk petai - dibelah dua
  • 1 mangkuk cili boh (saya guna cili kering kisar)
  • 1 labu bawang besar - dihiris nipis
  • Garam dan gula secukup rasa (saya tambah gula melaka sedikit)  **
  • Sedikit air asam jawa (secukup rasa)  **
  • 1 sudu makan sos tiram  **
  • 1 sudu makan sos ikan  **
  • Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan kisar :
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • Sejemput udang geragau
  • 1/2 inci kunyit hidup
CARA-CARA :
  • Bersihkan udang dan toskan (saya tak buang kulitnya)
  • Blendkan semua bahan-bahan kisar sekali gus
  • Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau
  • Kemudian masukkan cili kisar,goreng hingga pecah minyak / hingga cili betul-betul masak
  • Bila cili dah pecah minyak,masukkan udang,kacau sebentar baru dimasukkan bahan-bahan bertanda (**) , kacau hingga udang masak
  • Akhir sekali masukkan bawang yang dihiris nipis dan petai,gaul sebentar dan tutup api
  • Sedia untuk dihidangkan

Label: | edit post
0 Responses

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By MzDynA. Dikuasakan oleh Blogger.