Okt
07
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 kg udang sederhana besar
- 1 mangkuk petai - dibelah dua
- 1 mangkuk cili boh (saya guna cili kering kisar)
- 1 labu bawang besar - dihiris nipis
- Garam dan gula secukup rasa (saya tambah gula melaka sedikit) **
- Sedikit air asam jawa (secukup rasa) **
- 1 sudu makan sos tiram **
- 1 sudu makan sos ikan **
- Minyak secukupnya untuk menumis
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- Sejemput udang geragau
- 1/2 inci kunyit hidup
- Bersihkan udang dan toskan (saya tak buang kulitnya)
- Blendkan semua bahan-bahan kisar sekali gus
- Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau
- Kemudian masukkan cili kisar,goreng hingga pecah minyak / hingga cili betul-betul masak
- Bila cili dah pecah minyak,masukkan udang,kacau sebentar baru dimasukkan bahan-bahan bertanda (**) , kacau hingga udang masak
- Akhir sekali masukkan bawang yang dihiris nipis dan petai,gaul sebentar dan tutup api
- Sedia untuk dihidangkan
Catat Ulasan