Okt
02
MzDynA
Assalamualaikum dan salam sejahtera....seperti biasa....

Dimulakan dengan senyuman
Hari ni saya nak berkongsi satu lagi resepi yang baru saya "try", eceh cakap orang putih pulak ye...hehehe..saje je...Okey tak payah buang masa,jom kita tengok resepinya.......


POPIA AYAM
BAHAN-BAHAN:
  • 200 gram isi ayan -dipotong kiub (saya letak lebih)
  • 2 biji telur (saya guna gred A)
  • 3 biji bawang merah - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 1 mangkuk kecil kobis - diparut
  • 1 mangkuk kecil lobak merah - diparut
  • 1 mangkuk kecil taugeh
  • 15 biji lada hitam ditumbuk halus
  • Garam dan gula secukup rasa 
  • Minyak untuk menumis  
  • Kulit popia secukupnya (saya guna popia yang saiz besar dan boleh dapat lebih kurang 50 biji)
  • Bancuh tepung sedikit bersama air (untuk buat gam pada kulit popia)
CARA-CARA:
  • Panaskan minyak dan tumis semua bahan-bahan yang dihiris hingga naik bau 
  • Kemudian masukkan ayam dan garam, kacau hingga ayam separuh masak
  • Bila ayam dah kelihatan agak-agak dah putih , masukkan bahan-bahan yang diparut dan taugeh, gaul hingga sebati
  • Selepas itu masukkan gula dan lada hitam , kacau sebentar hingga ayam betul-betul masak
  • Akhir sekali masukkan telur dan gaul sebati , kemudian padamkan api , biarkan sejuk sikit baru digulungkan dalam popia
  • Sediakan minyak yang mencukupi untuk menggoreng popia yang dah siap digulung
 
Resepi ni saya dapat daripada majalah RASA Bulan Oktober. Resepi ni telah diubahsuai mengikut citarasa keluarga..Popia ni saya buat semalam dan simpan dalam peti ais , hari ni baru goreng...Sos untuk resepi ni pulak saya beli yang segera je...hehe...tak sempat nak buat.



Label: | edit post
0 Responses

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright By MzDynA. Dikuasakan oleh Blogger.